DSC_0127

Turkse zandkoekjes

Als je ooit op vakantie bent geweest in Turkije heb je deze zandkoekjes vast wel eens zien liggen tussen de andere lekkernijen. Ik was er in ieder geval helemaal verslaaft aan en probeerde ze zelf te maken.

De textuur van de originele koekjes is heel apart en lastig te beschrijven, ze zijn heel zanderig en smelten op je tong. Mijn versie lijkt erop maar is toch net wat anders, ze zijn iets vaster/harder en smaken een beetje boterig. Al met al vond ik ze erg lekker en ik deel vandaag met jullie mijn recept! Ohja, voor de echte kenners van deze koekjes, tips zijn welkom.

Turkse zandkoekjes

Ingrediënten

Voor 25 koekjes heb je het volgende nodig:

Turkse zandkoekjes

  • poedersuiker 40 gram + extra om de koekjes mee te bestrooien
  • margarine  125 gram
  • bloem 250 gram
  • maïzena 20 gram
  • vanillesuiker 1 theelepel ( of een half zakje)
    Tip: maak vanillesuiker zelf door een gebruikt vanillestokje in een pot gewone basterdsuiker te stoppen.
  • zout 1 gram
  • zonnebloemolie 25 gram

Je hebt ook een houten lepel, beslagkom, bakplaat en natuurlijk een oven nodig.

Turkse zandkoekjes

Stap 1

Roer de boter zacht, je kunt deze van te voren even in de magnetron doen. Hierna ga we stap voor stap de andere ingrediënten toevoegen en het beslag steeds goed doorroeren zodat alles goed gemengd is!

turkse zandkoekjes

Stap 2

Voeg de poedersuiker toe

turkse zandkoekjes

turkse zandkoekjes

 

Stap 3

Voeg de vanille suiker en het zout toe

turkse zandkoekjes

Stap 4

Voeg de maïzena toe

turkse zandkoekjes

 

Stap 5

Voeg de zonnebloemolie toe

turkse zandkoekjes
Stap 6

Voeg de bloem in drie keer toe

DSC_0106

Stap 7

Kneed het deeg tot je een mooie bal kunt vormen. Je kunt water of bloem toevoegen als het deeg te droog of juist te plakkerig is.

turkse zandkoekjes

turkse zandkoekjes

 

Stap 8

Neem 1/3 van het deeg en vorm er een balkje van die ongeveer 2 cm hoog is en 3 cm breed.

turkse zandkoekjes

Trek met de achterkant van de vork streepjes op de bovenkant van het deegbalkje

turkse zandkoekjes

Snijd stukjes van ongeveer 2 cm dik

DSC_0116

Stap 9

Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze een halfuur in de oven op 160 graden. Het is de bedoeling dat de koekjes bleek blijven, de mijne waren eigenlijk iets te bruin geworden omdat ik de oven te hoog had staan.

DSC_0118

Stap 10

Laat de koekjes afkoelen en rol ze tot slot door de poedersuiker.

turkse zandkoekjes

turkse zandkoekjes

Smakelijk!

Xoxo,
Danique

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *